A máj egészségének feltételei a Kínai orvoslás szerint

Jing-jangMa Magyarországon a felnőtt lakosság közel 70 %-a küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával. Egy ősi kínai mondás úgy tartja: Ha a gyomor qi–jének (ejtsd: csíjének) energiája erős, az az élet energiájának erejét jelenti. A jó étvágy jó gyomorműködésről tanúskodik.

A TCM (Hagyományos Kínai orvoslás) szerint a gyomor meridián nem egy szervre vonatkozik, hanem funkcionális területre, amely összekapcsolja a gyomor- lép- és bélrendszert, koordinálja működésüket.

A TCM szerint energiánk nagy részét szüleinktől örököljük. Ez az öröklött energia 30 év felett csökken, és pótlásra szorul, amit helyes étkezési szokásokkal, egészséges életvitellel tehetünk meg.

A TCM elvein alapuló öt elem tanítása szerinti étkezés a szervezet ritmusához igazodó táplálkozási mód.

Az általános étkezési szabályok:

  1. Rendszeres étkezés.
  2.  Meleg ételek fogyasztása.
  3. Kerüljük a jégbe hűtött, szénsavas italokat.
  4. Tudatosan, lassan együnk, mindent alaposan megrágva.
  5. Evés közben ne nézzünk televíziót, és ne folytassunk felizgató beszélgetést.

A hagyományos kínai orvoslás, az ember és a környezet harmonizációja, valamint a szervóra alapján a reggel 7 órától 9 óráig tartó időszak kiemelten fontos a gyomor hatékony működése szempontjából. Fontos a kiadós reggeli elfogyasztása, mely langyos, meleg, puha, folyékony és könnyű legyen: ez hozzájárul a gyomor karbantartásához, egészségéhez. Ne fogyasszunk kemény, nehezen emészthető, hideg, csípős ételeket. Az alkohol, cigaretta különösen káros a gyomor egészségére. További segítség az emésztés számára a sárga színű (rizskása, kukoricadara-kása), vagy pirított aromás növények (pl. pirított kenyér, pirított árpamag-tea, pirított szezám mag, pirított galagonya tea) fogyasztása. Mindig tartsuk gyomrunkat meleg állapotban, és soha ne lakjunk jól teljesen: kb. 70 %-os jóllakottság az ideális. Étkezzünk naponta rendszeresen, lassan és többször, ami fontos a gyomor egészsége szempontjából.

Rohanó világunkban nem mindig tudjuk ezt megtenni, de egy kis odafigyeléssel az alapelvek nagy részét be tudjuk tartani. Addig is próbáljuk erősíteni a gyomor kiegyensúlyozottságát és védelmét, hiszen természetes védekező rendszerünk 70%-a emésztőrendszerünkben található.

Pirított árpamag

A TCM holisztikus szemlélete alapján a pirított árpamag és a pirított galagonyagyümölcs támogató szerepet játszik az emésztés megfelelő működésében a gyomor meridiánon keresztül. A jól működő, egészséges gyomor elvezet a jó közérzet, a jó kedv, a boldogság megteremtéséhez és fenntartásához.

A máj olyan, mint egy nagy porszívó, amely akkor tud hatásosan működni, ha tiszta a porzsákja. Ellenkező esetben nem képes megfelelő hatásfokkal teljesíteni, és a folyamatos erőlködés károsítja, lelassítja és a tisztítás hatásfokát csökkenti. Viszonylag nagy mértékű károsodás mellett is képes ellátni a feladatát, de ha rosszul működik, nem tudja kellően megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, és immunrendszerünk válasza nem megfelelő. Ezért ha májunk egészségét védjük, segítjük a szervezet normális működését.

A májnak a zsír-, szénhidrát-, és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van. A májban termelődnek a vérfehérjék, a májsejtekben történik az epekiválasztás. A tartósítószerrel, túl sok zsírral, fehér liszttel, keményítővel, cukorral, sóval készülő ételek nehezítik a máj működését, lassítják az epe elfolyását. A májra így nagy nyomás nehezedik, amely akadályozza természetes működését. Ezeket a folyamatokat a helytelen táplálkozáson kívül a stresszes, rohanó életvitel, a rossz minőségű alvás, a túlzott alkohol- és gyógyszerfogyasztás, valamint a kevés mozgás is erősíti.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a májmeridián ugyancsak nem egy szervre vonatkozik, hanem egy funkcionális területre. A májmeridián összekapcsolja a máj-, epe-, hasnyálmirigy- és anyagcsere-rendszert, koordinálja működésüket.

 

A máj egészség és a megfelelő pihenés összefüggése

A Hagyományos Kínai Orvoslás, az ember és a környezet harmonizációja, valamint a szervóra alapján este 10 órától hajnali 2 óráig tartó időszak kiemelten fontos a máj és epe pihenése szempontjából. A hagyományos kínai orvoslás szerint ez az az időszak, amikor a vér visszatér a májba, amely új, friss vért állít elő. A fenti időszakban engedjük szervezetünket pihenni: jó minőségű alvással segítsük elő a máj és epe egészségét. További segítség lehet zöld színű növények (pl. ruccola, spenót, saláta) és zöld színű gyümölcsök fogyasztása.

A TCM holisztikus szemlélete alapján a jó kedv és boldogság segíti a májmeridián-pangás megszüntetését.

A máriatövis gyümölcse (hatóanyaga: szilimarin) segíti a megfelelő májfunkció fenntartását, ezzel a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához. A mungóbab Kínában régóta használt májmeridián-koordináló gyógynövény.

Legyen Ön is minden nap boldog és egészséges. Kerülje a dühös, ideges állapotot, mert ilyenkor a májmeridián pangó qi-je gyakran okoz fejfájást és szédülést, illetve hosszú távon gyomor- és hasnyálmirigy-lép-problémát.

Forrás: www.drchenpatika.com

Automatikus mentést megtekintése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük