A máj, mint méregtelenítő és anyagcsere központ

máj

A máj szervezetünk legfőbb zsírégető szerve

Létfontosságú funkciói miatt a természet a minimálisan szükséges máj-kapacitás kb. 15-szörösével látott el bennünket. A környezetből szervezetünkbe kerülő károsító anyagok azonban szükségessé teszik a máj tudatos védelmét.

A máj az ember legnagyobb mirigye. Tömege felnőttben 1,2 – 1,5 kg. Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, és bizonyos vegyületek termelésében. Ezeken kívül epét is termel, melynek az emésztésben van szerepe.

A májjal kapcsolatos orvosi kifejezések gyakran hepato- vagy hepatikus kifejezéseket tartalmaznak (ezek a görög hepar szóból származnak). Jellegzetes vörösesbarna színű, ami gazdag vérellátása és természetes okkerbarna színe miatt van.

Életünk során szervezetünk számtalan májkárosító tényezővel kerül kapcsolatba. Ilyenek egyes kémiai anyagok, vegyszerek (permetezőszer, festékek, oldószerek), gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok). Közismert és sajnos nagyon gyakori az alkohol mértéktelen fogyasztásának kedvezőtlen hatása, valamint gyakoriak a különböző vírusfertőzések okozta fertőző májgyulladások (hepatitis) is.

Mivel a májunk kiemelkedően fontos funkciókat lát el, különös figyelmet kell fordítanunk védelmére. Első lépésként ezért a megelőzést kell előtérbe helyeznünk.

A máj szervezetünk legfőbb zsírégető szerve. Ha azonban túlterheljük különféle mérgekkel, mint amilyen az alkohol vagy egyes szennyezőanyagok, túlságosan elfoglalttá válik ahhoz, hogy a tisztítómunka mellett még hatékony zsírégetéssel is foglalkozzon. Így súlyunk nem változik, sőt emelkedhet is. Egyes felmérések szerint az emberek 15 százalékának lassú a májműködése, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

A máj méregtelenítő funkciójának ellátásában az epe képződése és rendszeres kiürülése rendkívüli fontossággal bír. A máj naponta hozzávetőleg 1 liter epét termel és ürít ki, amely egyben vivőanyaga a testből hatékonyan eltávolítható mérgeknek. Az epében lévő mérgezőanyagokat az elfogyasztott táplálékban lévő rostok kötik meg, és ezzel megakadályozzák, hogy azok a bél falán felszívódva visszajussanak a szervezet belső körébe. A máj folyamatos detoxikációja akkor zavartalan, ha a méregtelenítő enzim – garnitúrája tökéletesen működik.

A májban keletkező méreganyagok eltávolításának legfontosabb útja a rendszeres epeürítés. Az epehólyagban összegyűlt epe folyamatos kiürülése az epekőképződés miatt is fontos. A pangó, besűrűsödő epében ugyanis megnő a sókristályok keletkezésének az esélye. Az epe pangását számos egyéb tényező is kiválthatja, mint az epekövek, az alkohol, az endotoxinok, az örökletes rendellenességek, a pajzsmirigy túlműködése,vagy a tiroxinpótlás, a vírusos májgyulladás, a terhesség, bizonyos gyógyszerek (a szteroidok, ösztrogének, fogamzásgátlók).

A májműködésre kedvezően ható gyógynövények népes táborából magasan kiemelkedik a máriatövis / Sillybum mariánum/ , amelynek szilimarin nevű flavonoid vegyületcsoportja a humán kísérletekben megdöbbentő mértékben védte a májat és fokozta annak a méregtelenítő működését.

Forrás: www.naturstar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük