Amit nem tudtunk a májunkról

MájvédelemA máj testünk egyik legfontosabb szerve – nem árt, ha tisztában vagyunk néhány ténnyel róla, hiszen sokoldalúbb, mint elsőre gondolnánk.

A hasüreg jobb oldalán a bordák alatt elhelyezkedő máj majdnem a legnagyobb szerv a testünkben, kizárólag a bőrünk nagyobb nála. Súlya átlagos esetben 1,2-1,5 kilogramm.

A máj sokoldalú működése

A máj több száz feladatot is ellát a testünkben. Minden, amit megeszünk vagy megiszunk, keresztülmegy rajta. A bevitt zsírt, fehérjét és szénhidrátot energiává alakítja, a felesleget pedig epévé. Szabályozza a vércukorszintet, segít lebontani és eltávolítani az alkoholt, illetve a gyógyszerekből vagy a környezetből a szervezetünkbe kerülő toxikus anyagokat. Vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz, amelyeket a test szükségleteinek megfelelően adagol. Kulcsszerepet játszik a véralvadáshoz szükséges fehérjék termelésében, segít kiselejtezni a testből az öreg vagy károsodott sejteket. A máj olyan sokoldalú, hogy egyelőre még nem sikerült olyan szerkezetet előállítani mesterségesen, amely képes reprodukálni a működését, mint ahogy például a vesebetegek dialíziséhez használt művese utánozza a vesékét.

Az elfogyasztott alkohol lebontásában májunk kulcsszerepet játszik.

Kell-e méregteleníteni?

Nagyon sokat lehet olvasni a méregtelenítés szükségességéről és jótékony hatásáról. Többen vannak mellette, mint ellene, de vajon mi is az igazság?

Én csak a tényekre szorítkozom, aztán mindenki döntse el maga, hogy melyik tábor mellé áll.

Való igaz, hogy a teljesen egészséges szervezetnek, a megfelelően működő májnak nincs szüksége időről időre méregtelenítésre. A máj önállóan is képes erre, magától el tudja távolítani a toxikus anyagokat, hiszen tulajdonképpen ez az egyik alapfeladata. Ha valaki egészségesen táplálkozik, eleget iszik, valamint nem fogyaszt túl sok alkoholt, biztos lehet abban, hogy mindenféle extra méregtelenítés nélkül is tökéletesen működik a mája.

A legtöbben azonban nem mondhatjuk el magunkról, hogy az egészséges életmód 100%-os követői lennénk. Ehhez elegendő egyébként egy nagyvárosban lakni, ahol már a levegőből is több méreganyagot lélegzünk be, mint amennyit kellene.

Ha több méreganyag kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit a májunk fel tud dolgozni, akkor a szervezet elraktározza a többletet, amíg a májnak elegendő kapacitása lesz arra, hogy kidolgozza azokat a szervezetünkből. Mit tehetünk ilyenkor?

Először is fel kell ismerni, hogy milyen méreganyagokból kerül be “többlet”. Ezeket célszerű elhagyni, vagy lecsökkenteni. Ha ezt megtettük, akkor két dolog következhet: vagy várunk, amíg a májunk szépen a maga tempójában feldogozza az elraktározott méreganyag készleteket, vagy rásegítünk egy kis méregtelenítéssel, hogy minél hamarabb kiürüljenek a feleslegek a testünkből.

Mikor gondoljunk arra, hogy méreganyaggal túlterhelt a szervezetünk?

  • ha túl sok egészségtelen ételt veszünk magunkhoz
  • ha rendszeresen többet eszünk a kelleténél
  • ha rendszeresen alkoholt fogyasztunk
  • ha dohányzunk
  • ha drogfogyasztók vagyunk
  • ha túlsúlyosak vagyunk
  • ha mozgásszegény életmódot folytatunk
  • ha nem iszunk eleget
  • ha rendszeresen gyógyszert szedünk

 

A teljes élethez nem kell teljes máj

A máj olyan ellenálló és rugalmas, hogy ha egy részét eltávolítják, képes visszanöveszteni körülbelül hat-nyolc hét alatt. Amint visszanyeri normális méretét, a máj ugyanúgy képes működni, mint előtte. Ennek köszönhető, hogy májátültetés élő donorokból is lehetséges.

Szöllősi Adrienn

www.gyogynovenysziget.hu

Felhasznált forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük