Angelikafű, a máj jóbarátja

Angelikafű, angyalfű, angyalgyökérEzt a csodálatos gyógynövényt angyalfűnek is nevezik, fehér virágai miatt. Európa magasabb hegyvidékein őshonos, hazánkban termesztett gyógynövény. A növény minden részét (gyökér, levél, termés) hasznosítják gyógyászati célokra.

Sokféle hatóanyagot tartalmaz, de az emésztőrendszer, a máj és az epe szempontjából a legfontosabb alkotói a különféle aromás vegyületek, illóolajok és a nagy mennyiségű keserűanyag.

Az angelikafű keserűanyagai az illóolajokkal együtt jó étvágygerjesztő, emésztést serkentő és görcsoldó hatást fejtenek ki. Az orvosi angyalgyökér főzete teltségérzettel, puffadással, görcsökkel járó gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére alkalmazható. Közismert szélhajtó, gyomorerősítő.

Keserűanyagai támogatják a máj munkáját, serkentik az epekiválasztást. Ennek köszönhetően a zsírok lebontása is hatékonyabbá válik, ezzel együtt az emésztés is hatékonyabb lesz.

Teája vizelethajtó, vértisztító hatású, így a méregtelenítésben is segíti a szervezetet, tehát remekül támogatja a máj méregtelenítő munkáját.

Nyugtatja a központi idegrendszert, ezért stresszoldóként is használható akár magában, akár stresszoldó teakeverékek alkotóelemeként. Álmatlanság, pánikbetegség, túlhajszoltság esetén teája igen hatásos szer.

Elkészítése: Az angelikafű különböző részeiből eltérő módon készítünk teát:

Gyökér: főzéssel készítjük. Egy csapott teáskanál gyökeret 500 ml forrásban lévő vízbe dobunk, majd 10 percig főni hagyjuk. Ezután leszűrjük és langyosan, ízesítés nélkül, étkezések előtt fél órával apró kortyokban fogyasztjuk. Napi 1-2 bögre javasolt.

Levél, szár: forrázással készítjük. Egy teáskanál angelikafüvet leforrázunk, majd 5 percig állni hagyjuk. Leszűrve, langyosan,étkezések előtt fél órával, apró kortyokban fogyasztjuk. Ajánlott napi adagja 2 csésze.

Ellenjavallat: az angelikafűből készített tea fogyasztása tilos várandósság és szoptatás idején, valamint vesegyulladás, gyomorfekély és nyombélfekély esetén.

Szöllősi Adrienn

www.gyogynovenysziget.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük