Döbbenetes kutatási eredmény: a túlsúly is okozhat májzsugort!

Túsúlyos emberHa a májzsugorról hallunk, rögtön az alkohollal hozzuk összefüggésbe. Pedig kialakulásáért legalább annyira felelős lehet a túlsúly is, mint az alkohol. Sőt, svéd kutatók szerint a túlsúly bizonyos esetekben károsabb lehet a májra, mint az alkohol!


Így károsítja a májat a túlsúly

Svéd kutatók szerint az elhízás olyan krónikus egészségügyi problémák esélyét is megnövelheti, mint a májzsugor, amelyet korábban tipikusan a túlzott alkoholfogyasztással hoztak összefüggésbe. Jerzy Kaczynski és munkatársai 855 férfi egészségügyi adatainak 40 éven át tartó követéséből vonták le ezt a következtetést.

Kezdetben egyik férfi sem szenvedett májzsugorban, ám valamennyien túlsúlyosnak számítottak – átlagos testtömegindexük 28 volt. A több évtizeden át tartó követéses vizsgálat során 2%-uknál alakult ki betegség. Ennek oka, hogy az elhízás gyakran jár együtt a triglicerid nevű vérzsír emelkedett szintjével, ami jelentősen megnöveli a májcirrózis kockázatát. A szakértők véleménye szerint a túlsúly károsabb a májra, mint a mérsékelt alkoholfogyasztás. (Forrás: https://femina.hu/fogyokura/tulsuly-maj/)

A túlsúllyal azért is kell vigyázni, mert ahogy idősödünk, egyre több szövődmény alakulhat ki: cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, nehéz légzés, stb. És most már azt is tudjuk, hogy a májunknak is rosszat teszünk vele.

Tippek: 

  • Legalább fél óra sétát vezess be a napirendedbe!
  • Este 6 óra után már ne egyél!
  • Mondj le az olajos sültkrumpliról, helyette válassz zöldség köretet!
  • Tarts évente 2x méregtelenítő kúrát. Remek teák és étrend-kiegészítők állnak ehhez rendelkezésre.
  • Fogyassz sok vizet és 100%-os gyümölcslevet!
  • Támogasd a májad máriatövis készítményekkel!

Szöllősi Adrienn

www.gyogynovnysziget.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük