Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

Gyógyszer szedés

A májkárosodás befolyásolja a gyógyszerek hatását

A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. Evidens a kérdés: májbetegség esetén vajon szabad-e gyógyszert szedni, vagy ha igen, akkor van-e értelme?

A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására vízoldékonnyá válik. Ezután a vérkeringés tovább viszi a bomlástermékeket, majd a vese kiválasztja azokat, és a vizelettel távoznak a szervezetből.

Májbetegségek és a gyógyszerek lebomlási ideje – Van összefüggés!

Ha valakinek bármilyen típusú májbetegsége van, a betegségtől függően sok esetben megváltozik a májban átalakuló gyógyszerek lebomlási sebessége.

Ez egyrészt azért következik be, mert csökken a májsejtek száma, így kevesebb lebontó enzim termelődik, és a lassabb lebomlás miatt több gyógyszer marad a szervezetben, ami túladagolásos tünetekhez is vezethet.

A májkárosodás azonban másképp is befolyásolja a gyógyszerek hatását. A máj termeli ugyanis azokat a fehérjéket, melyek a vérben szállítják a nem vízoldékony hatóanyagokat. A hatást a beadott gyógyszernek mindig az a része fejti ki, amelyik nincs ilyen kötésben. Ha tehát a májsejtek számának csökkenése miatt a termelt szállító fehérjék mennyisége is csökken, több gyógyszermolekula lesz szabadon a vérben, és ez is túladagolásos tüneteket okozhat. Ilyen hatóanyagok például a metamizol (régóta ismert fájdalomcsillapító), a rifampicin (tuberkulózis ellenes szer), a fenobarbitál a karbamazepin (epilepszia ellenes szerek) és a benzodiazepinek (altató- és nyugtató hatású szerek).

Gyógyszerek

A gyógyszerek lebontása lassul májbetegség esetén

Másrészt a máj vérátáramlása is jelentősen csökkenhet a károsodás során, így a gyógyszerek lassabban jutnak el a lebontásuk helyére. Ilyen a lidokain (helyi érzéstelenítő), a metoprolol és a propranolol (gyors szívverés és szívelégtelenség kezelésére szánt szerek), a morfin és a petidin (fájdalomcsillapítók) valamint a verapamil (magas vérnyomás esetén, anginában alkalmazott hatóanyag).

Sajnos nincs olyan érték, melynek mérésével egyértelműen meg lehetne határozni a májkárosodás mértékét, és ennek függvényében tudnák az orvosok csökkenteni az egyes gyógyszerek adagját.

A tesztek a máj lebontó és kiválasztó képességének egy-egy mechanizmusát tudják csak mérni, ezért ezeket az értékeket nem lehet általánosítani. Májbetegségben különös óvatosságot igénylő gyógyszerek:

• Cimetidin (gyomorsav-túltengés esetén alkalmazott készítmény): célszerű más hasonló hatóanyagú gyógyszert választani
• Diazepam tartalmú nyugtatók, altatók kerülendőek májkárosodás esetén
• Furoszemid (vizelethajtó): a vér ionszintjének változásait fokozottan figyelemmel kell kísérni.

Különböző hatóanyagú szerek adagja csökkentendő a májkárosodás súlyosságától függően. Az adagcsökkentést szigorúan csak a kezelőorvos teheti meg, otthon önkényesen tilos az adagot megváltoztatni. Az alábbi felsorolás csak tájékoztató jellegű, nem tartalmazza az összes odafigyelést érdemlő hatóanyagot:

• Penicillin (pl. mezlocillin) és cefalosporin (pl. cefoperazon) típusú antibiotikumok;
• Lidokain (helyi érzéstelenítő);
• Metoprolol, propranolol (gyors szívverés és szívelégtelenség kezelésére szánt szerek);
• Metronidazol (baktérium által okozott fertőzés kezelésére);
• Mexiletin (szívritmus zavar kezelésére);
• Morfin (kábító fájdalomcsillapító);
• Nifedipin, verapamil (magas vérnyomás kezelésére és anginás rohamok megelőzésére használt szerek);
• Nitrazepam (nyugtató, altató);
• Teofillin (asztmás nehézlégzés kezelésére, megelőzésére szánt gyógyszer)

Kovács Anikó gyógyszerész

Forrás: www.webbeteg.hu

2 thoughts on “Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

 1. Tisztelettel megköszönöm a lehetőséget!Véleményezni és hozzászólni nem kívánok!De tanácsért önökhöz fordulok.Annyi féle tisztulási lehetőséget kínáltak mostanában fel,nem tudom kire hallgassak.A tavalyi évben kórházba kerültem angina pektorisz-szal. Helytelen életmód alkohol,dohányzás és két tragédia volt ami oda juttatott ahova jutottam.Helyre szeretném hozni az egészségemet.Jelenleg vérhigítót és magas vérnyomásra szedek gyógyszert.Túlsúllyal is küzdök.25kg a felesleg.Ezt most dolgozom le némi segítséggel”reg-enorozok”.A májvédőket szedem.Máriatövist Folytassam -e a diétámat?Ezzel már leadtam ugyan közel tíz kg-t.Minden nap rágcsálom a pongyola pitypangot.De így is aggódok a napi kilenc deka zsír fogyasztása miatt,mivel ez a májbetegség esetén nem ajánlott.Ugyan nem állapított meg a leletem alapján betegséget az orvos,csak a tapintásos vizsgálatnál talált gondot,májnövekedést.Kérem adjanak ha tudnak tanácsot mit tegyek?Nagyon köszönöm!2017.04.27

  • Kedves Meggyes Tiborné!

   A májnagyobbodás kezelése minden esetben a kiváltó ok kezelését jelenti: alkohol esetében teljes alkoholmegvonás, súlyproblémák esetében az életmód rendezése. Ha a problémát valamilyen anyagcsere-eltérés okozza, akkor azt kell kezelni. Ha daganatról van szó, akkor azt kell megszüntetni, eltávolítani. Ha a májmegnagyobbodás kiváltó okát sikerül hatékonyan kezelni, a gyógyulás teljes lehet, lévén a máj jól regenerálódó szerv. A súlycsökkentő diéta és az alkohol, valamint a dohányzás elhagyása mellett a máriatövis szedését mindenképpen javaslom. Ha lehet, akkor magolaj formájában, mivel ez a legtermészetesebb és legjobban feldolgozható formája. Emellett a fekete retek leve nagyon jótékony. Ezt étrend-kiegészítő formájában is lehet kapni. A napi 9 dkg zsírt mindenképpen érdemes csökkenteni. Inkább magolajokkal helyettesítse, ahol tudja. A fűszeres ételek és a só is lehetőség szerint kerülendő. A pitypang rágcsálását csak támogatni tudom, az egyik legnagyszerűbb májvédő gyógynövény, pláne nyersen fogyasztva!

   Jó egészséget kívánva,
   Szöllősi Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük