Máriatövis magolaj – a legtermészetesebb májvédelemért

Máriatövismag olajÉn mindenben a legtermészetesebbre törekszem. A gyógynövényeket is a legtermészetesebb módon szeretem alkalmazni, és általában másoknak is ezt ajánlom. Éppen ezért szentelek külön cikket a máriatövis magolajnak, amit magam is fogyasztok rendszeresen.

A Máriatövis (Sylibum marianum) évszázadok óta a különböző májbetegségek panaszosainak nyújt igen hatékony segítséget. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy hatóanyaga a szilimarin támogatja a májsejt, illetve a májszövetek regenerációját. Az epére is jó hatással van. Támogatja a méregtelenítési funkciót, segíti a zsírok emésztését.

Az orvosok is ajánlják májbetegeknek étrend-kiegészítő tabletta vagy gyógyszer formájában. Ezek előnye, hogy igen nagy koncentrációban tartalmazzák a máriatövis szilimarin nevű hatóanyagát. Azonban ennek ellenére is a legszerencsésebb minél természetesebb módon magunkhoz venni ezt az értékes gyógynövény kivonatot. Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor hidegen sajtolt olaját fogyasszuk. Ez igen ízletes salátákra téve, vagy sült húsra locsolva, de önmagában is fogyasztható. Megelőzésként, emésztéssegítőként is fogyasszuk bátran!

Mire jó a máriatövis mag olaja?

A népgyógyászat szerint a májbetegségeknél „ahol már semmi sem segít” biztosan számíthatunk a máriatövis kiváló gyógyerejére.

A máriatövis magolaj legfőbb hatása, hogy védi a májat, így a különböző májgyulladások esetében is kiválóan alkalmazható. Régebben a máriatövis leveleiből nyerték ki a hatóanyagot, ma már inkább az érett terméseket használják. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok (általános májvédőnek tekinthető a három alkotórészből álló szilmarin komplex), de keserű anyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz. Hatóanyag komplexe serkenti a sejtmag DNS polimerázának működését, ezáltal a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a májsejtek membránját, valamint szabadgyök fogó hatása is van.

Alkalmazási területek:

 • heveny májgyulladás (hepititis acuta)
 • idült májgyulladás (hepatitis chronica agressiva, persistens)
 • máj kötőszövet gyarapodáskor, majd májzsugorodással járó betegségekben (cirrhosis hepatitis atrophica)
 • túlzott vagy rendszeres szeszes ital fogyasztás
 • vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén zsírmáj kezelésére
 • Kísérleti körülmények között a májkárosító anyagok hatását kivédi, a májsejtek szerkezete a mérgező anyagok hatása ellenére jobban megőrződik, a károsított sejthártya nagyjából visszanyeri sajátságait.
 • stimulálja az epe és epesavak (zsír és koleszterinbontók) termelését a májban
 • fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, illetve fehérjeszintézist
 • a különböző böjtkúrák esetén a méregtelenítés megkönnyítésére
 • tartós, illetve rendszeres gyógyszer fogyasztás esetén a gyógyszer maradványok testből történő kiürülésének segítésére
 • általános májtisztításra
 • szabadgyök fogó antioxidáns

 

Hogyan készül a máriatövis magolaj?

A máriatövis olaját kíméletes eljárással hidegen sajtolva vonják ki mindenféle adalékanyag nélkül. Jó minőségű termékek esetén a máriatövis magolaj tartósítószert, színezéket illetve egyéb mag olaját, ízfokozót nem tartalmaz, 100%- os töménységű. Erre figyelni kell, mert egyes gyártók olíva olajjal keverve árusítják.

 

A máriatövis magolaj alkalmazása

Adagolás: 80 kg testsúlyig napi1,5 ml (1 mokkáskanálnyit), 80 kg felett napi 3 ml (1teáskanálnyit) reggel éhgyomorra kell bevenni. Érdemes kúraszerűen fogyasztani, bár mellékhatása nincsen, folyamatosan is alkalmazható.

Máriatövis magolaj kúra: 1 kúra alatt – a fentebb leírt adagolással – 80 kg testsúlyig 50 ml; 80 kg felett 100 ml máriatövis magolajat kell elfogyasztani. Egy hét szünet után a kúrát érdemes megismételni. A kúra alatt fogyasszunk sok folyadékot, így a méreganyagok könnyebben távoznak.

A fent leírtak alkalmazása esetén káros mellékhatás nincs. Ellenjavallat nem ismert. A készítmény szedésekor napi kétszeri székletürítés is előfordulhat, ez „jelzi”, hogy szervezete megkezdte a méregtelenítést.

Tárolása: Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen általában egy évig is tárolható. A termék üvegén érdemes megnézni a szavatossági időt, mert a különböző gyártók más-más időpontot határozhatnak meg. Tudni kell, hogy a szavatossági idő a bontatlan termékre vonatkozik. A felbontott termék már nem „steril”, ezért a felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni, hogy az értékes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok ne veszítsenek magas minőségükből.

Ajánlott máriatövis magolajok

Gerani Máriatövismag olaj

Máriatövismag olaj

Gerani Máriatövismag olaj 50 ml

Préseléssel előállított 100%-os növényi olaj, 50 ml-es kiszerelésben kapható. A gyártó azt írta a termék címkéjére, hogy “Epe és májvédő elixír”. Ehhez nincs is több hozzáfűzni való, szerintem mindent kifejez. Szerintem megbízható, jó márka, bár a gyártóról nem sok információt lehet megtudni az interneten. A Gerani termékek csomagolása igen egyszerű, és a termékcímkén nem túl sok információ található. Ennek ellenére azonban merem ajánlani, mert én magam is nagyon sok Gerani olajat alkalmazok és tapasztalom azok kiváló minőségét. Engedélyszámmal természetesen minden termékük rendelkezik, ami a címkén is olvasható.

Solio Hidegen sajtolt máriatövismag olaj

Máriatövismag olaj

Solio Hidegen sajtolt máriatövismag olaj 200 ml

Ez a 100%-os, hidegen sajtolt magolaj az egyik kedvencem. Rendszeresen fogyasztom salátaolajként, mivel elég sok salátát eszek. Nem túl drága és nagyon-nagyon finom. Abszolút megbízható márka, bátran ajánlom mindenkinek.

A Solio cég egyébként magyar, a Tolna megyei Fadd településen található a gyáruk. 1986-ban alapították három fővel, kifejezetten növényi olaj gyártásra. Azóta persze kinőtték magukat, ma már 9 külföldi országba is szállítják termékeiket, ami azt jelzi, hogy a külföldi piacon is versenyképes olajokat állítanak elő.

Valamennyi növényi olajat hidegen sajtolásos eljárással készítenek. A hidegen sajtolás előnye a nagyüzemileg előállított meleg sajtolású extrahált olajokkal szemben az, hogy hőkezeléstől, oldóanyagoktól és vegyszerektől mentes, így biológiailag sokkal értékesebbek az ilyen úton előállított olajok. Jelenleg 27 féle olajjal vannak jelen a piacon.

A Solio máriatövismag olaj 100 ml-es és 200 ml-es kiszerelésben is kapható.

 

Adamo Máriatövismag olaj

Adamo máriatövismag olaj

Adamo Máriatövismag olaj 50 ml

Az Adamo is hazai márka. Korábban kizárólag gyógyteákat készítettek, az utóbbi években azonban megjelentek más termékekkel is a hazai piacon. Többféle gyógynövényes krémmel és néhány étrend-kiegészítővel bővítették a repertoárjukat. Ennek köszönhetően találkozhatunk a Máriatövismag olajukkal is, ami szintén egy 100%-os, hidegen sajtolt étrend-kiegészítő, 50 ml-es kiszerelésben.

Az Adamo törekszik az olcsóságra, ez általában a termékeik külső megjelenésén, és a nagyon szűkszavú termékcímkéjükön is látszik. Ha tehetem étrend-kiegészítők terén én más márkát választok, de a máriatövismag olajuk egyébként jó minőségű. Ha neked számít az ár, bátran ajánlom neked ezt a terméket.

 

 

 

Bálint cseppek Máriatövismag olaj

Máriatövismag olaj

Bálint cseppek Máriatövismag olaj 50 ml

Szintén magyar versenyző. Közel két évtizedet vannak jelen a hazai gyártásban. Legfőbb elvük a természetesség, ezért termékeik semmilyen adalékanyagot vagy szintetikus kiegészítőt nem tartalmaznak. Legerősebb és legismertebb termékcsaládjuk a Bálint cseppek, amelyek gyógynövények alkoholos vagy vizes kivonatai, illetve 100%-os magolajok. Emellett aszalt gyümölcsöket, szörpöket is készítenek.

A Bálint cseppek Máriatövismag olaj 100%-os hidegen sajtolt étrend-kiegészítő. Közép árkategóriás, ha nem vagy árérzékeny, ezt ajánlom neked. 50 ml-es kiszerelésben kapható.

Szöllősi Adrienn

www.gyogynovenysziget.hu

 

 

 

Máriatövis termékek a Gyógynövénysziget webáruházban

 

 

 

12 thoughts on “Máriatövis magolaj – a legtermészetesebb májvédelemért

 1. Tisztelt Cím! Azt szeretném megkérdezni, hogy a máriatövismag olajnál hány napot jelent a kúra? Hány nap után kell egy hét szünetet tartani?

  • Kedves Gyula!

   A kúra időtartama függ attól, hogy milyen céllal alkalmazzuk a máriatövist. Ha csak egy tavaszi nagytakarítást szeretnénk, akkor emelt dózisban 2-4 hét elegendő. Ha a májunkat akarjuk rendben tartani, tehát megelőzés céljából szeretnénk fogyasztani, akkor nem szükséges naponta szedni, elegendő heti 2x folyamatosan fogyasztani, nagyobb szünetek tartása nélkül. Ha már kialakult májproblémát szeretnénk kezelni, akkor az előírt adagolásban, naponta fogyasztva, legalább 3-6 hónap biztosan szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Ezután szinten tartás céljából át lehet térni a heti kétszeri fogyasztásra. Egyébként a máriatövis magolajnak nincsen ismert mellékhatása, ám nagyobb dózisban esetleg többszöri székletet, ritkán hasmenést okozhat. Ha nem tapasztal semmi kellemetlen tünetet, akkor folyamatosan is szedheti, akár élete végig. Ismert betegség, illetve gyógyszeres kezelés esetén azonban mindenképpen javasolt szakorvosával is konzultálni a máriatövis szedéséről.
   Üdvözlettel: Szöllősi Adrienn

   • Kedves Adrienn!
    A máriatövis olaj egy hetes szedése után azt tapasztaltam, hogy az emésztésem javult. A szemem fehérje fehérebbé vált /korábban opálos volt/.
    Üdvözlettel: Gyula

 2. Tisztelt cím.
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy májcirrózisos állapoton tudunk e ezzel az olajjal segíteni? Sajnos az egyik szerettem ebbe az állapotba került lassab 3 éve tudjuk hogy ez van ennek ellenére nem hagyta abba az alkoholt. Pár hete egy életmentő gyomor műtétet hajtottak végre rajta ( ez térítette észhez, hogy abba hagyja az alkoholt és, hogy ő még élni akar)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Laura!

   Az mindenképpen jó, ha az alkoholt elhagyja a beteg, így megállítható a további májromlás. A máriatövis mindenképpen segít helyreállítani a májfunkciót, segít regenerálni a májszöveteket. Májcirrózis esetén a máj teljesen nem állítható helyre, de jelentős javulást lehet vele elérni és a további romlásnak elejét venni. Én első körben nem magát az olajat, hanem koncentráltabb formában a silymarint ajánlanám. Ez a máriatövis hatóanyaga. 200-400 mg rendszeresen szedve az adagja. Étrend-kiegészítő formájában javasolt szedni. Mindenképpen ajánlott a szakorvossal is konzultálni előtte az adagolásról.
   Jobbulást kívánva,
   Szöllősi Adrienn

 3. Kedves Adrienn!
  Bár még szakorvossal nemsikerült beszélnünk, de beszereztük mint az olajat es a kapszulát is. Az lenne a kérdésem hogyvan e annak értelme, hogyegyidejüleg szedi a kapszulát és az olajat is? Például reggel éhgyomorra az olajat ebédkor vagy vacsorakor pedig a sylimarin kapszulát amit ajánlott?

  • Kedves Laura!

   Szerintem nyugodtan szedhető az olaj és a tabletta felváltva a nap folyamán. A termékeken ajánlott mennyiséget azonban nem célszerű átlépni, csak szakorvos javaslatára.
   Üdvözlettel: Szöllősi Adrienn

 4. Kedves Adrienn Szeretném megkérdezni hogy szedhető -e a xarelltoval együtt? mivel a véralvadásgátlókkal nem mindent lehet szedni köszönöm szépen

  • Kedves Dorottya!

   A máriatövis hatással van a májra és annak működésére. Mivel a legtöbb gyógyszert a máj bontja le, így mindenképpen valamilyen szinten befolyásolja azok hatását (erősíti vagy gyengíti). Tudomásom szerint a véralvadásgátló gyógyszerekre nincs jelentős befolyással, szakirodalom sem zárja ki ilyen típusú gyógyszerekkel történő együttes alkalmazását. Kezelőorvosát azonban célszerű tájékoztatni minden olyan étrend-kiegészítőről, melyet szedni kíván a Xarelltoval egyidejűleg.

   Üdvözlettel:
   Szöllősi Adrienn

 5. Kedves Adrienn! Zsiros majam van azt szeretnem kerdezni, hogy lehet meg regeneralni a karosodast? Es megkerem, hogy egy teljes kezelest tessek nekem ajanlani! Nagyon koszonom!

  • Kedves Lenke!

   Így látatlanban elég nehéz személyre szabott kezelési javaslatot adni. A zsírmáj kialakulásának többféle oka lehet (pl cukorbetegség, túlsúly, bizonyos gyógyszerek szedése, alkohol fogyasztás, stb.) Az az alapbetegséget vagy a kiváltó okot mindenképpen célzottan szükséges kezelni.
   Általánosságban javasolt az alkohol, a dohányzás és a zsíros ételek elhagyása. Fontos a napi szintű testmozgás, ha más nem, napi fél óra séta a szabad levegőn. Emellett mindenképpen ajánlott máriatövist vagy annak kivonatát, a sylimarint szedni étrend-kiegészítő formájában. Remek kapszulák kaphatók, de ha még természetesebb módon szeretné szedni, akkor máriatövis magolajat javasolok. Ebből napi 2×1 mokkáskanálnyit kell fogyasztani étkezések előtt fél órával bevéve. Érdemes legalább egy 3-6 hónapos kúrát végezni. Ha az eredmények javulnak, szedhető tovább, felezett adagban. A természetes módszerek alkalmazása előtt érdemes konzultálni szakorvosával is, hogy az Ön esetében nincs-e kizáró oka a máriatövis alkalmazásának. Jó egészséget kívánva: Szöllősi Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük