Medvehagyma jótékony hatása a májra

MedvehagymaMárcius-április a medvehagyma szezonja. Ilyenkor jelennek meg zsenge levelei, amit a májusi virágzás előtt érdemes gyűjteni és fogyasztani. Erdőkben, folyópartokon, hegyoldalakban élő gyógynövény. Rendkívül sok gyógyhatással rendelkezik. De vajon jót tesz-e a májunknak?

Igen. A medvehagyma egyik legfőbb tulajdonsága, hogy kiváló vértisztító. Nagyon erőteljes méregtelenítést végez. Tavaszi tisztítókúrákhoz is javasolt. Méregtelenítő tulajdonságával nagyban segíti a máj munkáját, és az egész szervezetre jótékony hatással van. A vértisztításnak köszönhetően csökkenhetnek az ízületi panaszaink, és a krónikus bőrbetegségek is gyógyulásnak indulnak. A méreganyagok távozásával a szervezet megkönnyebbül, a májfunkciók javulnak. Energikusabbá válunk és jobb lesz a közérzetünk.

A medvehagyma az emésztést is támogatja. Gyomorpanaszok esetén is nyugodtan fogyasszuk. Csökkenti a puffadást, segít székrekedés esetén.

A medvehagymából készített ital tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint a medvehagyma.

A medvehagyma kedvezően hat a szív- és érrendszerre. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Vírus- és baktériumölő, nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellyel támogatja az immunrendszer működését.

Hogyan gyűjtsük?

A gyógynövényeket a reggeli órákban érdemes gyűjteni, mert ekkor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk. Napközben a meleg, napsütéses időben a nedvesség- és illóolaj tartalmuk jelentős része elpárolog, így kevesebb bennük a hatóanyag is. Éjszaka azonban feltöltődnek, a reggeli harmat felszáradásáig csúcson van a hatóanyag tartalmuk. A leveleket szárastól szedjük le. Lehetőleg metszőollóval vagy késsel a levél alatt néhány centre vágjuk el a szárat, így nem roncsoljuk a növényt. Minden csomón hagyjunk néhány levelet, ne kopasszuk meg az egész bokrot. Inkább több medvehagyma csomóról gyűjtsük be a szükséges levélmennyiséget.

Figyelem! A medvehagymát könnyű összetéveszteni a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyek – a medvehagymával ellentétben – mérgező növények. A szaga viszont elárulja, melyik a mi gyógynövényünk: a medvehagyma erőteljes fokhagyma illatot áraszt, ha megdörzsöljük a levelét. Ha azonban nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ellenőrzött helyen vásároljunk és ne szedjük magunk!

Medvehagyma levél

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma illata és íze nagyon hasonló a fokhagymáéhoz. Fűszerként levesek, szószok, húsételek ízesítéséhez is felhasználhatjuk. Önálló ételként is fogyasztható. Például készíthetünk belőle medvehagyma levest, medvehagyma főzeléket, vagy medvehagyma pestot.

Medvehagyma receptekért katt ide

Nyersen a legajánlottabb fogyasztani, mert így maximálisan kihasználhatjuk jótékony hatásait. Salátákba vagy szendvicsre téve is nagyszerű!

Medvehagyma egész évben

A medvehagyma frissen, csak ilyenkor tavasszal gyűjthető, de élettani hatásai miatt érdemes az év bármely szakában fogyasztani kúraszerűen. Ehhez két mód kínálkozik. Tartósíthatjuk a medvehagymát, ha pestot készítünk belőle és lefagyasztjuk. Kiengedés után bármilyen ételt készíthetünk belőle.

Medvehagyma pesto receptért katt ide

Másik módja, ha étrend-kiegészítő formájában vesszük magunkhoz. Tinktúraként és kapszulázva is beszerezhető. A tintúra a medvehagyma alkoholos kivonata, ezért májbetegség esetén érdemes mérlegelni, hogy szedjük-e. Inkább kapszulázva vagy tea formájában fogyasszuk.

Teát a medvehagyma szárított leveleiből készíthetünk. Ezt készen, csomagolva vásárolhatjuk meg gyógyszertárakban és bioboltokban. Forrázással készíthetünk belőle gyógyteát, de fűszerként levesekbe és szószokba is felhasználhatjuk.

Olvass többet a medvehagyma készítményekről ide kattintva

 

Szöllősi Adrienn

www.gogynovenysziget.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük