Mennyi ideig szedhető a máriatövis?

Máriatövis májvédő gyógynövényA máriatövissel hatékonyan kezelhetjük a hepatitist, a májbetegségeket, a fekélyeket, de a kezelés időtartama minden betegség esetében más és más. Dr. Peter Ferenci tanulmánya szerint a máriatövist kisebb adagokban akár 41 hónapon át is szedhetjük, egy másik tanulmány viszont az állítja, hogy ezeket a kiegészítőket maximum négy héten át lehet szedni. De mi is pontosan az igazság?

Meggyőző bizonyítékok

Dr. Francine Ranione, a Yeshiva Egyetem kutatója azt állítja, hogy a klinikai vizsgálatok a silymarin hatásairól sok esetben heterogének és ellentmondásosak. Rámutat arra, hogy a meglévő kutatások sokféle feltételek mellett zajlottak el és a kezelés időtartamai is változóak voltak, így a silymarin fogyasztásának ideje ellentmondásos, így mindenképpen fontos megbeszélnünk kezelőorvosunkkal az ajánlott mennyiséget. Nagyon fontos, hogy elkerüljük a túladagolást, mivel így nem kívánt mellékhatások – emésztési panaszok, fejfájás stb – jelentkezhetnek.

Összegezve

Annak ellenére, hogy a máriatövis biztonságosan fogyasztható hónapokig vagy akár évekig is, célszerű betartani az étrend-kiegészítő tájékoztatóján feltüntetett alkalmazási utasításokat. Ezek az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak egyéb összetevőket is (pl. sűrítő anyagot, színezéket, tartósítószereket), melyek tartós fogyasztása nem feltétlenül jó.
Emellett fontos megbeszélnünk orvosunkkal, hogy ő mit javasol. Különösen, ha egyéb betegség – pl. vérnyomás probléma, cukorbetegség fennáll, vagy esetleg gyógyszereket szedünk.
Mivel a tanulmányok nem jelentik ki egyértelműen, hogy milyen hosszan érdemes szedni a máriatövist, ezért a legjobb, ha kúraszerűen, alkalmanként rövid időre megszakítva fogyasztjuk. Lehetőleg minél természetesebb formában tegyük ezt, pl. hidegen sajtolt magolajként vagy tinktúra formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük