Növeli-e a kávé a májbetegségek kockázatát?

KávéA kávéról még mindig terjesztik, hogy így veszélyes, meg úgy veszélyes. A most megjelent igen átfogó elemzés döntően csak jót állapított meg a hatásairól. Ha nyugodtan akar kávézni, vérteződjön fel megfelelő információkkal!

A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital, ezért ha csak kis egészségügyi előnye is van az egyén szintjén, népesség szinten ez nagy jelentőségű lehet. Sokféle, nem egybehangzó nézet van forgalomban arról, egészséges-e vagy netán ártalmas.

10 európai országra kiterjedő, 16 éven át tartó vizsgálatot végeztek, melyben több mint 520 000 személy vett részt. Három csoportban végeztek megfigyelést: nem kávézók, kevés kávét fogyasztók (napi 1-3 csésze kávét ivók) és sok kávét fogyasztók (napi három csészénél több kávét ivók).

A pörkölt kávé több mint ezer bioaktív anyagot tartalmaz, némelyik terápiásan potenciális antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fibrózisképződést gátló vagy rákellenes. Fontos aktív hatóanyagai a koffein, a klorogénsav, a diterpén, a cafestol és a kahweol.

A fogyasztott kávé hatása persze függ a kávéfajtától, a pörkölés módjától és olyan egyéni adottságoktól, mint a bélflóra és a felszívódás hatékonysága.

A kutatások vizsgálták a kávé hatását az összhalálozásra, a rákra, a kardiovaszkuláris betegségekre, az anyagcserére, a neurológiai, izom- és vázrendszeri, gyomor- és bélrendszeri betegségekre, a májra és a terhesség kimenetelére. A legtöbb vizsgálat megfigyeléses, azaz oki kapcsolat levonására nem alkalmas. Ugyanakkor, e megfigyelésekre épülnek beavatkozásos vizsgálatok is (azaz személyre lebontva vizsgálták a kávé hatását), amelyekből már oki következtetések is levonhatók.

A legtöbb vizsgálatban a sok kávét fogyasztókat vetették össze a keveset vagy egyáltalán nem fogyasztókkal. 19 pozitív és 6 negatív hatást találtak, 34 kimenet pedig nem volt szignifikáns.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a kávézók körében 10-14%-kal kisebb az összhalálozási arány, mint a kávét egyáltalán nem fogyasztóknál.

A kísérlet rámutatott arra, hogy a kávéfogyasztás nincs összefüggésben a magas vérnyomással, és a napi 3 kávét fogyasztók körében 15%-kal kisebb a sztrók- és szívbetegségek kialakulásának kockázata, mint a nem kávézóknál.

A vizsgálat azt is bizonyította, hogy a napi rendszerességgel nagyobb mennyiségű kávét ivók körében kisebb egyes rákfajták kialakulásának esélye, mint a kevés kávát ivóknál, illetve a nem kávézóknál.

 

És mi a helyzet a kávé májra tett hatásával?

A tudományos vizsgálatok erre is kitértek. Bebizonyosodott, hogy a kávézás több májbetegség kockázatát is jelentősen csökkenti:

  • 50%-kal csökkentette a májrák kockázatát
  • 29%-al csökkentette a nem alkohol eredetű májzsírosodást
  • 27%-kal csökkentette a májfibrózis kockázatát
  • 39%-kal csökkentette a májcirrózis kockázatát.

Emellett a kávézók körében csökkent az epekő kockázata, és rámutattak, hogy a reflux kialakulását csak minimálisan befolyásolta a kávé.

Természetesen rengeteg torzító tényezővel lehet számolni az ilyen elemzéseknél, összességében azonban elég valószínű, hogy az idézett eredmények valóban a kávé hatását mutatják.

Forrás: www.tenyek-tevhitek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük